Štampaj
VESTI > Studenti
14.01.2012.

Zapisuj, ali ne prepisuj

Ekonomski fakultet u Beogradu pokrenuo kampanju protiv prevara pri polaganju ispita pod nazivom "Ne prepisuj", jer moderne tehnologije predstavljaju jedan od najvećih problema fakulteta za obezbeđenje regularnosti prilikom polaganja ispita.

Zapisuj, potpisuj, dopisuj, otpisuj, ali ne prepisuj, poručuju profesori, asistenti ali i studenti akademcima Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U amfiteatrima, učionicama, holovima, postavljeni su posteri koji ističu zašto je važno polagati ispite na fer način, ali i koje su posledice varanja na ispitu.

Ivan Šašić, student prodekan Ekonomskog fakulteta  rekao je da studenti reaguju pozitivno, jer nije veliki broj onih koji prepisuju i zaista su zadovoljni što neko vodi računa o tome da se njihovo znanje ceni na jedan ovakav način.

"Ideja mojih kolega i mene je bila da afirmišemo pošten odnos prema radu na fakultetu", kaže Bojan Ristić, asistent Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Veljko Mijušković, asistent Ekonomskog fakulteta naveo je da je od ukupno 10.000 studenata,  8.000 aktivnih  i da je veoma teško iskontrolisati njihov rad posebno kada su, kako je rekao, veliki ispitni rokovi.

Kampanja je ujedno i upozorenje da su profesori svesni problema i da će se boriti protiv njega. Deljenjem flajera žele da podsete studente da prepisivanje ne spada u deo akademskog ponašanja. Zbog prepisivanja, student može da bude udaljen sa univerziteta i do godinu dana.

Prodekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić kaže da imaju slučajeve od najnaivnijih puškica, došaptavanja za vreme ispita do takozvanih dublera,  odnosno lica koja dođu sa drugog fakulteta sa drugom fotografijom u indeksu.

"Imamo arsenal novih elektronskih sredstava za sprečavanje primanja signala spolja, odnosno upotrebe mobilnih i sličnih aparata u te svrhe", kaže Boričić.

Akciju "Ne prepisuj" pokrenuli su Klub asistenata i Studentski parlament. Kampanja će trajati i narednog semestra.

Izvor: