Štampaj
VESTI > Studenti
11.02.2012.

Zavejana Srbija nekome egzotika

Beograd -- Na BU studira više od 85 studenata iz zemalja članica Pokreta nesvrstanih. Boravak u Srbiji, zavejanoj snegom, za njih je prava egzotika.

Za godinu dana su naučili srpski, odlično se uklopili, navikli se na hranu i najzad se posvetili onome zbog čega su i došli – svojim studijama. Od kolega, preko profesora, do upravnice Prvog bloka Studentskog grada svi su rapoloženi za pomoć i druženje.

David iz Malija ove zime je naučio šta je temperatura ispod nule i šta znači slojevito oblačenje.

"Meni je mnogo teško da podnosim ovu zimu, što nikad nisam bio negde tako hladno, a mnogo mi je hladno ovde. Kada treba da izađem moram da dobro se oblačim da se ne smrznem. Ponekad obačim dva džempera i dve čarape", kaže David.

Samer je iz Palestine došao u Srbiju da bi učio ono u čemu smo više nego uspešni.

"Najbolji ste, vidi se u Novak Đoković, vaterpolo, rukomet i košarka, tako da sam odlučio na učim u najbolja zemlja sporta", kaže Samer.

Za razliku od mnogih koji su u Srbiji odrasli, on se na zimu ne žali, već je podnosi.

"Zaista ovaj zima baš zima. Nikad nisam osećao toliko hladno kao juče. Bilo katastrofa. Zima teško podnosim, ali leto obožavam", dodaje Samer.

Ma iz kog dela sveta dolaze, studentima iz inostranstva, baš kao i svim studentima iz Srbije smeštenim u Studenjaku, usred vanrednog stanja i po jako hladnom vremenu ne preostaje ništa drugo nego da uče, ne misle na kuću i da pronađu dobar način kako da se ugreju.

Ove školske godine u Studentskom gradu, među više od 4000 studenata, živi i 87 studenata-stipendista iz 23 zemlje članice Pokreta nesvrstanih. Kada završe redovne ili poslediplomske studije, svi će se vratiti kući.
studenti, zemlje nesvrstanih, sneg

Izvor: B92 /